Tuesday, May 14, 2013

Q&A Bil. 18: Al-Aqsa Dalam Genggaman

Klik di sini

Aku dan hadis
Tajuk: Hadis Ketua Sebagai Khadam?

Ketua atau pemimpin mesti bersifat adil dan ihsan kepada orang yang dipimpin. Ketua atau pemimpin yang memberi contoh tauladan yang baik amat dipuji oleh syarak. Terdapat sebuah hadis yang menganjurkan agar ketua atau pemimpin harus bertindak seperti khadam. Bagaimana kedudukan hadis tersebut?

Aku dan quran
Tajuk: di mana letaknya kebahagiaan?
Apa yang mereka mahu? Perasaan gembira, tenang dan bahagia. Manusia mencarinya dan mengejarnya dengan berbagai-bagai cara. Kadangkala mereka mendapatkannya tetapi selepas itu ia hilang, lalu mereka terus bergelut dengan kehidupan demi mencari kebahagiaan yang kadangkala seperti belut yang amat licin.

Asmaul husna
TAJUK : MENERAPKAN AL-BARI MENTRADISIKAN INOVASI
Al-Bari bermaksud Maha Mengadakan daripada tiada. Perkataan al-Bari diambil daripada perkataan al-Bar’u yang bermaksud memisahkan sesuatu daripada sesuatu. Bukankah nama Allah al-Bari serupa maknanya dengan al-Khaliq? Bagaimana kita dapat menerapkan sifat al-Bari dalam kehidupan?

Celak mata
Tajuk; Bagaimana tahnik yang betul?
Sekarang saya lihat ada pelbagai cara orang melakukan tahnik. Umpamanya guna buah kelapa, hayun di dalam buaian, ada yang baca ayat dari surah al-Mukminun, ada yang baca surah al-Qadr, ada yang guna sudu untuk beri minum air zam-zam, ada pula halakan muncung botol terus ke mulut bayi. Bagaimana kaifiat tahnik yang paling tepat?


Fiqh an-nisa’
Tajuk: Solat Dengan Memakai Kasut
Jika seseorang itu solat dengan keadaan memakai kasut, adakah kedudukannya sama seperti memakai sarung kaki? Adakah perlu dia membengkokkan jari-jari kakinya atau memadai meluruskan jari kaki ke lantai?

Hadis Akhir Zaman
Tajuk: Masjid Aqsa; Pusat Pemenrintahan Imam Mahdi
Pada mulanya Imam Mahdi bukanlah seorang yang terkenal dengan sifat-sifat keutamaan, lalu Allah memberi taufik dan hidayah kepadanya sehingga dalam satu malam sahaja beliau sudah berubah daripada keadaannya yang asal. Apa maksud ‘disempurnakan Allah’ dalam satu malam? Apa pula kaitannya dengan Baitul Maqdis?

Halaqah Firman
Tajuk: Bagaimana al-Quran diturunkan?
Kalimah atau perkataan (نزل) secara umumnya bermaksud ‘turun’. Ia diabadikan dalam al-Quran dengan beberapa lafaz, menurut tasrif yang berbeza sesuai dengan tempat. Walaupun terdapat persamaan namun dari aspek bahasa Arab ia mempunyai maksud dan makna yang berbeza. Apakah perbezaan tersebut?

Halaqah Muamalat
Tajuk: Bagaimana Merungkai Jua’lah?

Sebagaimana yang saya katakan pada keluaran lepas, kontrak jua’lah ialah ‘suatu akad atau iltizam untuk memberikan suatu ganjaran ke atas sesuatu perbuatan tertentu, atau ke atas perbuatan yang tidak diketahui, atau ke atas perbuatan yang sukar dilakukannya. Namun begitu, masih ada beberapa pembaca yang masih keliru dan mengemukakan beberapa pertanyaan. Di sini saya jelaskan lagi beberapa perkara yang perlu diberikan perhatian..

Halaqah Suluhan Ibadah
Tajuk: Di Mana Diletakkan Tangan Selepas Takbiratul Ihram?

Perkara meletakkan tangan selepas Takbiratul Ihram dalam solat adalah perkara khilafiyah yang tidak perlu dipanjang-panjangkan. Ia sudah terjawab sejak seawal timbulnya mazhab lagi. Artikel ini menerangkan penjelasan ulama Syafi’iyyah agar majoriti umat Islam yang bermazhab Syafi’i di negara ini jelas dan faham tentangnya. Seharusnya orang awam mengikut panduan para ulama agar berpedoman dalam melakukan ibadah yang sangat penting ini.

Halaqah tasawuf
Tajuk: Berbezakah Ibadah Ahli Sufi Dan Orang Awam?

Bagi mereka yang menjalani jalan kerohanian, apa yang perlu dilakukan sebagai amalan harian mungkin tidak banyak beza dengan apa yang sepatutnya dilakukan oleh setiap orang mukmin.
Namun, mungkin orang Islam awam biasanya tidak begitu menitikberatkan terhadap amalan-amalan ini, sedangkan ahli sufi dan pengikut tarekat begitu memberatkan dan menjadikan amalan-amalan harian ini seolah-olah suatu yang ‘wajib’ ke atas diri walaupun dari segi syaraknya ia lebih bersifat ‘sunat’.

Jalan tengah
Oleh ustaz Ahmad Fahmi Che Nordin
Tajuk: Apa Pandangan ‘Dunia’ Terhadap Wanita?
Allah telah memuliakan golongan wanita sehingga Allah menamakan satu surah di dalam kitab sucinya yang terakhir iaitu al-Quran dengan nama surah an-Nisa'. Perkataan an-Nisa' ialah jamak (plural) bagi perkataan al-mar'ah yang bermaksud wanita. Ini merupakan satu isyarat yang menggambarkan ketinggian kedudukan wanita di dalam agama Islam.
Merentas Misi
Oleh: Syeikh Muhammad Qutb
Tajuk: Toleransi Islam Dengan Masyarakat Bukan Islam

Sikap masyarakat bukan Islam terhadap pemerintahan Islam merupakan satu masalah yang selalu dikatakan rumit dan sukar. Ramai orang yang berasa ragu-ragu untuk memperkatakannya kerana bimbang berlaku pertelagahan antara orang-orang Islam dan orang-orang yang bukan Islam. Syed Muhammad Qutb, seorang tokoh pemikir Islam yang terkenal telah menyebut dalam kitabnya, Syubhatun Hawlal Islam (Salah Faham Terhadap Islam) tentang masalah ini.

Mimbar
Tajuk: Akhlak Karimah

Apa keindahan dan mukjizat al-Quran pada kalimah ‘akhlak’?Akhlak adalah perkataan jamak (plural) daripada kata khuluk (خُلُقْ). Ia seakar dengan kata kholak (خُلَقْ) iaitu ciptaan atau manusia. Apa yang diciptakan berbentuk fizikal sehingga dapat dilihat dengan mata kepala ialah kholak manakala apa yang tidak berbentuk fizikal dan hanya dapat dinilai dengan mata hati itulah khuluk.

Mutiara Kitab Hikam
Tajuk: Rahsia Kejayaan Dan Kegagalan

Sebagaimana burung hanya boleh terbang dengan dua sayap yang seimbang, maka begitulah Mukmin yang sebenar akan dapat menjalani hidup dengan sebaik-baiknya jika sifat Khauf (takut) dan dan Roja’ (mengharap) seimbang.

Not Just For Laugh
Tajuk: Hajjaj ats-Tsaqafi yang Zalim dan Juha dan Kadi yang Kedekut.

Sebuah ruangan santai yang memberikan kritikan sosial kepada masyarakat .


Kuliah Oxford
Tajuk: Sampaikah Amalan Orang hidup Kepada Arwah?

Benarkah dua tokoh besar mazhab Syafi’i iaitu Imam Ibn Hajar r.a. dan Imam ar-Ramli r.a. telah berselisih pendapat dalam beberapa hal kecil bersangkutan keadaan yang membolehkan pahala sampai kepada si mati? Apa pandangan muktamad mazhab Syafi’i?

Paradigma
Tajuk: Kalimah ‘Kullu’ Tidak Semestinya Bermakna ‘Semua’

Fahamilah bagaimana para fuqaha memahami hadis ini dengan kaedah ilmu Mantik. Perkara ini amat perlu dibincangkan untuk mengelakkan kekeliruan dan menatijahkan hukum yang salah.

Wahai Rasulullah
Tajuk: Masa Depan Islam di Tangan Pemuda

Pemuda zaman Nabi SAW mempunyai sifat kejujuran dalam memberi respons dan ketika menerima arahan daripada Baginda.


Roger Ustaz Raja
Tajuk: Manfaat Iman

Mengapa keimanan kepada Allah SWT penting dalam kehidupan?

Perspektif
Oleh: Ustaz Redwan bin Hj Yasin
Tajuk: Adakah Sedekah Boleh Terbatal?
Naluri manusia apabila dia memberi, sentiasa mahukan si penerima mengenang akan jasanya yang memberi sedekah.

Adab
Adab berdiskusi

Persoalannya , benar atau tidak persepsi sebegini? Benar-benarkah ianya mengikut acuan agama? Sehari dua ini, ada suasana baru yang saya kira mula wujud dalam benak pemikiran masyarakat khususnya golongan muda-mudi, siswa-siswi, pemikir-pemikir dan lain-lain. Suasana yang saya maksudkan ialah sukakan perdebatan atau dengan bahasa yang lebih sopan PERBAHASAN dan BERBALAS HUJAH. 

Syeikh Nuruddin Menjawab
Tajuk:  Darah Wanita

Apakah kategori darah apabila berlaku keguguran?Darah haid jika darah yang keluar berwarna coklat muda? Seseorang yang suci daripada haid sebelum waktu maghrib, solat apakah yang perlu dikerjakan? Dan banyak lagi permasalahan berkaitan darah wanita.

Twit Dr. Asmadi
Tajuk: Tersilap Langkah ‘Main Kutu’

Saya baru memahami hukum sistem ‘kutu’ melalui pembacaan saya pada penulisan Ustaz dalam keluaran lepas. Kemusykilan saya, adakah keuntungan yang saya perolehi nanti dikategorikan sebagai HARAM?

No comments:

Post a Comment