Saturday, December 8, 2012

Q&A Bil 12 : Indahnya Hidup Dengan Memberi

Kandungan menarik dalam Majalah Q&A Isu 12 : -

ISU - Zakat : Penyayangnya Allah dalam Perintah-Nya Carilah Keagungan Di Sebalik 2.5%

Apabila kita membuat perbandingan dengan jujur terhad jumlah perintah yang dibebankan kepada kita, ia sangat minima dan sedikit. Apatah lagi apabila dilihat daripada sudut manfaat dan faedah, kita akan akui bahawa perintah dan larangan Allah itu adalah untuk kepentingan hidup kita sendiri juga!
Pemahaman ini sangat penting kerana ia bakal mengubah persepsi kita terhadap perintah Allah ; daripada merasakan ia sebagai beban kepada perasaan seronok dalam beramal. Contohnya dalam berzakat, hanya 2.5% sahaja daripada milik kita yang wajib dikeluarkan tetapi kelebihan serta keuntungan yang bakal diperolehi oleh seorang hamba yang berzakat dengan jumlah zakat yang dikeluarkannya, jauh berlipat ganda dan menakjubkan. Apakah lagi kasih sayang Allah yang ada pada sedikitnya perintah tetapi amat besar ganjaran bagi mereka yang melaksanakan perintah tersebut?

PERSPEKTIF-SOAL JAWAB berkaitan hukum-hukum zakat oleh Lembaga Zakat Selangor
Tajuk : Hidup Berkat Dengan Zakat
Antara persoalan yang perlu kita ketahui:
  • Adakah seorang datuk boleh memberi zakat kepada cucunya yang daif?
  • Adakah kita boleh ke luar negara yang ditimpa musibah kemiskinan?
  • Bagaimana dengan zakat saham?
  • Buka bolehkah diberi kepada waris 'melintang;? Siapa waris melintang itu?
  • Apakah yang dikatakan zakat Mal al-Mustafad?
SYEIKH NURUDDIN JAWAB-Bolehkah Solat Jenazah Untuk Yang Mati Membunuh diri?
Hukum ini tertakluk kepada orang yang membunuh diri itu mengangap membunuh diri itu adalah perlu untuk dirinya dan  boleh (halal). Hukum ini juga bergantung kepada si mati jika dia menganggapnya salah tetapi membunuh diri seperti orang mati kerana mengambil dadah.

MERENTAS MISI - Bukti Jesus Bukan Tuhan
Kita dan penganut Kristian sendiri akan menggaru kepala mencari di manakah dengan jelas Jesusu mendakwa bahawa dia merupakan Tuhan atau anak Tuhan. Adakah penganut Kristian dalami petikan di dalam Bible sendiri tentang tanda yang jelas bagi menggambarkan bahwa Jesus itu hanyalah manusia seperti juga nabi-nabi lain yang diutuskan oleh Allah kepada manusia?

ROGER USTAZ RAJA - Bolehkah Tawassul Dengan Orang Soleh?
Tawassul merupakan suatu perkara yang berkaitan dengan kaedah berdoa dalam Islam tetapi sesetengah pihak cuba menonjolkan ia berkait dengan aspek akidah walaupun sudah dijelaskan bahawa hampir kesemua ulama empat mazhab. Adapun khilaf baru dalam Islam tentang tawassul lahir daripada Ibn Taimiyah yang menyatakan tidak boleh bertawassul dengan si mati sedangkan Rasululah SAW telah pun wafat. Apakah terdapat dalil-dalil yang mengharuskan tawassul kepada Rasulullah SAW dan orang-orang yang soleh?

WAHAI RASULULLAH-Nabiku Dihina? Benarkah Baginda Terhina? Tuan Habib Ali Zainal Abidin menjawab persoalan
Hari ini masyarakat mudah mempersoalkan sejarah-sejarah Nabi dan meremeh-remehkannya. Sesungguhnya orang yang menghina orang lain, apabila hinaan itu tidak ada pada yang dihina, maka orang yang menghina itulah yang terhina dengan kata-katanya.

HALAQAH FARAID - Anak Perempuan Mewarisi Separuh Daripada Harta Si Ayah? 
Ketahui lima perkara antara sebab lelaki memperolehi harta pusaka lebih daripada wanita. Para lelaki apabila mendapat harta pusakan lebih jangan sekali-kali abaikan tanggungjawab menjaga ahli keluaraga perempuan.

SENI PERHUBUNGAN - Apakah feel suami zaman sekarang'pelik-pelik'?
Peningkatan usia, perubahan nilai, peningkatan ilmu pengetahuan, pengaruh kawan-kawan, perubahan gaya hidup dan persekitaran antara penyumbang utama kepada perubahan pada diri seseorang. Hakikatnya satu perubahan yang berlaku akan banyak lagi mempengaruhi perubahan yang lain.        

No comments:

Post a Comment