Thursday, May 10, 2012

QNA Bil 5 - Menjiwai WARAK Impak Maksimum Haram

Kandungan Menarik QNA Bil 5

ISU - Utama | WARAK - Impak Maksimum Haram
a) Apa kesan aura halal dalam kehidupan? Menjaga perkara yang halal, mengelak dari terjebak kepada perkara syubahat dan menjauhkan perkara haram dalah faktor utama kehebatan Islam.

b) Meremehkan perkara haram sifat munafik? Siapakah orang warak? Kenapa warak sangat perlu? Orang warak adalah orang yang berhati-hati terhadap sesuatu perkara yang syubhat kerana takut terejerumus kepada perkara yang haram.

c) Rata-rata pelanggan muslim merasakan hidangan Jepun seperti sushi adalah seperti sushi adalah halal kerana ia diambil dari sumber laut seperti ikan, sotong dan udang. Tahukah anda sushi dimasak dengan menggunakan SAKE (arak daripada pemeram beras) yang haram di sisi Islam?

SENYUM PAGI - Anak degil Salah Siapa
Mengupas tajuk, 'Anak Degil Salah siapa' - mengajak pembaca /ibu bapa muhasabah diri/ koreksi diri di atas kelakuan degil anak-anak kadang kala berpunca dari dosa-dosa lampau ibu bapa itu sendiri, seperti ada zaman remaja pernah menengking ibu, menipu dan sebagainya. Terdapat juga disediakan petua dan doa anak yang degil oleh Ustaz Mohd Kazim Elias Al-Hafiz.

DEBARAN MABRUR - Ke Makkah Dengan Rezeki Syubhat?
Ada orang ke Makkah mengerjakan haji dan umrah dengan wang yang bercampur-campur sumbernya. Ini membawa kesan kepada peribadai seperti sukar untuk berubah atau konsisten taat kepada Allah secara keseluruhan setelah pulang ke tanah air, masih terdorong ingin berbuat maksiat dan sebagainya. Hal ini sangat merugikan.

PARADIGMA - Adakah semua bidaah sesat?
Bidaah yang bertentangan dengan empat sumber disebut bidaah dhaIalah (sesat). Jika tidak bertentangan dengan empat sumber, maka ia disebut bidaah hasaanah (baik). Apakah empat sumber itu? Ikuti kupasan menarik ini bersama Ustaz Muhadir Hj Joll

MISTERI ALAM JIN - Kelompok Jin Banyak Kategori, Pelbagai Simpton
Kenali simton-simpton jin di sekeliling kita. Awas Jin Cinta dan Jin Asyik - khususnya kepada golongan wanita yang suka berhias-hias dan mendedahkan aurat.

ALAM AKHIRAT - Realiti Akhirat
Muflis di akhirat? Siapakah golongannya? Mereka adalah orang yang di dunia banyak buat amalan tetapi di akhirat tertolak amalan pahalannya kerana perlu diberikan kepada orang-orang yang pernah dianiayai olehnya di atas dunia. Ketahui lebih lanjut mengenainya bersama Ustaz Amaluddin.

CELAK MATA - Solat
Bolehkah solat pakai baju ada lambang Manchester United(MU) sah tak sah? Apa pun menegakkan sunnah Nabi SAW adalah amat digalakkan dan membawa kepada orang-orang yang pernah dianiaya olehnya di atas dunia.

TWEET DR ASMADI -Menjawab persoalan sistem jual beli dalam Islam.
Benarkah ada unsur judi dalam cabutan bertuah? Apakah hukumnya cabutan bertuah yang melibatkan bayaran pendahuluan? 

SOAL JAWAB BERSAMA TUAN GURU SYEIKH NURUDDIN AL-BANJARI
Tatacara bersiwak perlu bermula dari kananatau boleh dari mana-mana sahaja? Apa pun menegakkan sunnah Nabi SAW adalah amat digalakkan dan membawa kepada kesihatan yang baik pada diri.
 
SAKINAH BERSAMA DR MUHAYA MOHAMAD - Takut Menyambut Menapaus
Kupasan mengusik jiwa menyubur semangat. Menyubur rohani dan mengukuh mental untuk bakal wanita yang menghadapi menapous dan panduan buat suami. Hargailah para wanita yang bergelar isterimu.

No comments:

Post a Comment