Sunday, June 10, 2012

Q&A Bil 6 : Rahsia Taubat

Kandungan Menarik QNA Bil 6

ISU -  Rahsia TAUBAT 
Kenapa diri payah berubah? Kenapa Rasullulah SAW yang maksum pun tetap bertaubat kepada Allah? Apa ada di sebalik taubat? Apakah anak kunci kepada perubahan diri? Taubat Nasuha. Apakah itu taubatan nasuha? Apakah kesan taubatan nasuha? Kenapa payah berubah? Sebab masih buat dosa dan tak mahu jadi hamba Allah yang taat!

HALAQAH MUNAKAHAT BerIHDADlah Wahai Wanita
Hukum Ihdad/ berkabung tempoh 130 hari seorang wanita selepas kematian suami. Sejauh mana wanita diharuskan keluar rumah selepas kematian suami? Bekerja? Beli barang dapur? Adab berpakaian keluar rumah bagaimana? - Ustaz Mohd Shukri

SENYUM PAGI - 3 Perkongsian Amalan
Kongsi 3 Amalan Ustaz Kazim dalam membantu masyarakat. Tip mencari orang tenggelam, panduan menarik pelanggan kunjun ke kedai, tip menghafaz Quran. Apa pun dalam setiap amalan ibadah asas jangan tinggal. Kalau amal zikir dan dosa tapi tidak solat, belum tentu Allah kabulkan doa.

SYEIKH NURUDDIN JAWAB -  Jamak dan Qasar Ketika Musafir
Bolehkah jamak qasar hingga 18 hari?Bolehkah kita solat jamak qasar setiap hari jika jarak perjalanan dari rumah kita ke tempat yang dituji lebih daripada dua marhalah?

CEO - Kesederhanaan dan Ketelusan dalam MOFAZ 
Hj Fauzy Mofaz - Usahawan Melayu yang berani menceburkan diri dalam bidang permotoran sebagai platform untuk mengetengahkan produk-produk keluaran umat Islam ke pasaran antarabangsa.

ADAB - Adab Menyampaikan Salam
Siapa dulu patut beri salam - mereka yang naik kereta mahal atau yang naik kereta murah?
Islam sangat menitikberatkan persoalan persaudaraan sesama manusia. Di dalam Islam, antara cara yang diajarkan oleh Baginda SAW untuk mewujudkan hubungan harmoni di antara sesama Muslim adalah dengan mengucapkan salam (assalammualaikum). Ikuti kupasan menarik ini dalam ADAB bersama Ustaz Nazrul Nasir.

KAMUS SAHABAT - Abdullah Bin Jaafar Persis Baginda
Kisah Abdullah bin Jaafar bayi lelaki Islam yang pertama lahir di luar tanah Kota Makkah Nabi beritahu, "Kalau nak tengok wajahku, maka lihatlah Abdullah Bin Jaafar."

RELAKSASI - Terapi Marah
Fahamilah apa yang tidak dilakukan oleh Nabi tidak semestinya kita tidak boleh melakukannya. Tidaklah semestinya jatuh haram/ tidak boleh dibuat - hukumnya adalah harus, bukan haram bidaah dhalalah.

TWEETT DR. ASMADI - Bermain futsal, golf dan memancing
Bermain futsal, golf, memancing sekadar mana yuran yang dibenarkan? Apakah boleh diselindungi dengan istilah pelaburan terhadap wang pertaruhan? Bagaimana pula program Money Drop dalam tv?

ASMAUL HUSNA - Terangi Kemalapan Hati
Tanamkan rasa kehambaan di dalam diri. Tundukkan hati; tanda rasa kehinaan seorang hamba yang sentiasa perlukan Allah SWT sebagai tuhan dan tempat pergantungan paling baik. Melalui bab ini, menghuraikan sifat Allah: al-Quddus - Suci. Bagaimana sifat ini dapat diterjemahkan dalam diri kita. Di dalam bab ASMAUL HUSNA akan diterangkan terperinci oleh Ustaz  Rujhan Mohamed Razali.

MIMBAR - Tanam Buah Kesederhanaan 
Anekdot kehidupan, pada kali ini Habib Syed Hassab Muhammad Al-Attas, Pengerusi dan Iman Masjid Ba'lawi Singapura menghuraikan bagaiaman para suami perlu tawaduk dan bersabar denagn ragam isteri ketika mengandung.

POTENSI DIRI - Mahu Berubah? Kuasai Teknik: 6 Langakah untuk Berubah. 
Kita perlu membantu orang lain BUKAN dengan menanya kenapa mereka perlu berubah? Sebaliknya tanyakan, "Kenapa mereka mahu berubah?'

No comments:

Post a Comment