Saturday, November 10, 2012

Q&A Bil 11 - Kasih Sayang Buah Akhlak


 Membincangkan topik-topik hangat
dan terkini :-

MIMBAR Arab Sebelum Islam
Arab jahiliah terbahagi kepada tiga golongan iaitu Musyrikin, Ahli Kitab dan Hanif? Persoalannya, ibu   ayah Nabi Muhammad SAW daripada golongan yang mana?

AKU DAN AL-QURAN –Perlukah Sentiasa Melafazkan Ungkapan ‘Kerana Allah’?
Hati merupakan barometer (alat pengukur) semulajadi manusia yang membantunya membuat keputusan dengan tepat. Jika kita melafazkan sesuatu itu kerana Allah, secara tidak langsung kita akan ia dapat memberitahu dan mengingatkan hati, tujuan sebenar kita melakukannya

SENYUM PAGI Ustaz Mohd Kazim Elias Al-Hafiz 
Siapa Patut Cemburu  
Cemburu itu satu perkara yang perlu bagi seorang suami terhadap isterinya. Tetapi apa bentuk kecemburuan tersebut? Apakah perkara-perkara yang patut diberi perhatian oleh seorang suami dalam menjaga keharmonian rumah tangga.

ISU- Rasulullah SAW Ikon Kasih Sayang
Rasulullah SAW menyampaikan tugas atas dasar kasih sayang bukannya dengan semangat benci atau dendam. Apa kisah-kisah yang menunjukkan Rasulullah SAW sangat mementingkan nilai kasih sayang dalam setiap perkara yang dilakukan Baginda?

SALLAHUDIN AL- AYYUBI  -Balas Kejahatan Dengan Kesabaran 
Umat Islam suatu ketika dahulu diperlakukan dengan buruk oleh tentera Salib. Apabila tentera Islam menawan semula  Jerusalem, mereka menggunakan pendekatan yang berbeza. Bagaimana sikap mereka terhadap tentera musuh?

PARADIGMA – Ustaz Muhadir Hj Joll
Khilaf Itu Indah? 
Perbezaan pendapat di kalangan ulama tidak sepatutnya masyarakat berpecah belah. Ia sudah berlaku bermula zaman Sahabat, tabiin lagi. Artikel ini mengupas kenapa boleh terjadi perkara khilaf di kalangan mujtahid dan bagaimana sikap sebenar masyarakat awam berhubung perkara ini.

HALAQAH HADIS 40 – Ust Zul Ramli M Razali
Jibril Menyerupai Manusia?
Jibril datang bukan sekadar membuka ruang ilmu tetapi juga mengajar cara belajar yang terbaik. Bagaimana bentuk jibril ketika datang menghadap Rasulullah?

DEBARAN MABRUR – Hj Mohd Hasnil Abu Bakar
Amalan Yang Utama Di Tanah Suci
Apakah hikmah atau rahmat yang boleh dijadikan iktibar berkaitan dengan beribadah di tanah Suci?Apakah fokus utama yang perlu dilakukan kepada orang yang baru menjejakkan kaki pertama kali ke Tanah Suci?

ANJUNG AL-ATRAK - Ustaz Nazrul Nasir
Bolehkah Makan Haiwan ‘JALLALAH’?
Haiwan jallalah ialah haiwan yang menjadikan najis sebagai makanan asasinya seperti ikan keli dan ayam yang diberikan najis sebagai makanan. Ulama berselisih pendapat tentang hukum memakannya. Bagi ulama yang membenarkannya, terdapat beberapa cara pula untuk membersihkan haiwan ini sebelum dimakan halal dimakan.

SAKINAH – Dr. Muhaya Mohammad 
Awas! Penangan Si ‘Janda Manis ‘
Seorang isteri mempunyai kuasa untuk mengawal kesihatan keluarganya. Oleh itu, tanggungjawab  mereka dalam penyediaan makanan adalah sangat besar. Apa kaitan pula dengan ‘janda manis’? Semuanya diulas dan diterangkan dengan jelas dalam ruangan ini.

TERAPI HATI – Abdul Kadir Aljoofre
 Apa Gunanya Ada Nafsu?
Manusia memerlukan makanan untuk kesinambungan nyawanya. Memerlukan perkahwinan untuk kesinambungan spesis manusia. Usah disalahkan nafsu. Tanpa nafsu, tidak ada manusia yang ingin berkahwin. Manusia juga perlukan nafsu makan. Ia adalah faktor penguat untuk berusaha mencari rezeki.

DA’I MODEN – Ustaz Abdul Wahab Md. Ali
Dakwah Cara Nabi Ibrahim a.s.
Nabi Ibrahim a.s. antara nabi Ulul Azmi yang mempunyai satu metode yang menarik dalam dakwah yang boleh dijadikan inspirasi bagi pendakwah sekarang. Bagaimana cara dakwah nabi Ibrahim a.s. yang boleh kita contohi dan apa pula kesilapan-kesilapan pendakwah sekarang?

MERENTAS MISI -  Zulaikha ZR
Kebenaran Tuhan Dalam Agama Di Dunia
Panduan menganut agama yang benar adalah dengan melihat sejauh mana benarnya konsep keesaan Tuhan di dalam agama tersebut.

HALAQAH TAUHID – Ustaz Raja Ahmad Mukhlis
Berdiri Allah SWT Dengan Sendiri
Sejauh manaa pun manusia cuba melarikan diri daripada Allah SWT, pada hakikatnya dia tidak mampu melainkan semakin menuju kepada-Nya.

ASMAUL HUSNA – Mohd Khairul Naim Che Nordin
Adakah Nama Allah SWT Hanya  99?
Sejauhmana kepentingan nama bagi sesuatu? Sebahagian ulama berpendapat dihadkan nama 99 itu bagi memudahkan kefahaman manusia. Ia juga bagi memudahkan penghayatan manusia terhadap nama-nama tersebut. Bahkan hadis tersebut difokuskan kepada manfaat yang diperolehi dari usaha menghafal nama-nama tersebut, bukannya memberitahu bahawa itulah sahaja nama-nama Allah.

SEJENAK – Pahrol Mohamad Juoi
Aku Insan Terpilih Bukan Insan Tersisih
Untuk meringankan kepedihan  ujian yang menimpa, hendaklah kita mengenal Allah yang memberi  ujian itu..Yakinlah bahawa semua ketentuan  Allah.

No comments:

Post a Comment